Mexikans mat i container-format

Det började med två killar som fann en gemensam passion för mat på svenskakursen för invandrare, återvann en godscontainer och förvandlade den till en streetfood-restaurang, ställde den på Kungstorget i Göteborg och började servera genuina mexikanska tacos förra sommaren. I år är Kungstorget Göteborgs nya ansikte utåt när det kommer till streetfood, och det mycket tack vare Manuel och Nathan som med Wakal Street Food satte Kungstorget på Streetfood-kartan.

Så, hur känns det att stå i en container och laga mat?

Det känns bra! I början var vi lite fundersamma om platsen skulle räcka till inne i lådan för att kunna laga mat på ett smidigt sätt. Men det funkar faktiskt riktigt bra, vi har lärt oss hur vi ska jobba på de små ytorna och streetfood-branchen passar oss utmärkt. I år kommer det dessutom bli ett uppsving för området med fler containers och foodtrucks, förra året var vi rätt ensamma här.

Varför blev det mexikansk mat och var kommer recepten från?

Den mexikanska maten ligger oss varmt om hjärtat. Jag (Manuel) är från Mexiko City och Nathan från Michigan i USA där den mexikanska maten spelar en betydande roll, så valet blev ganska enkelt. Recepten är skapade från familjerecept och kokböcker tillsammans med inspiration från massa mexikansk mat vi ätit. I vintras hade jag (Manuel) möjligheten att åka till Mexiko för att leta nya smaker och ingredienser vilket har förändrat våran meny lite i år.

Hur tänker ni kring ekologisk mat?

För oss är det väldigt viktigt att veta varifrån och hur maten är producerad. Min (Manuel) familj har en gård i Mexiko så det ekologiska har alltid varit en naturlig och viktig del i mitt liv. Allt vårat kött är KRAV-märkt och kommer från gårdar i Bohuslän och Dalsland, vår oregano kommer från just mina föräldrars gård i Mexiko. I år kommer vi dessutom producera våra egna majs-tortillas gjorda på en väldigt unik majssort som kallas Olotillo. Den odlas i Oaxaca-provinsen i södra Mexiko och är 100% organisk och 100% GMO-fri, alltså av högsta kvalitét.

 

Kan ni berätta lite mer om Olotillo-majsen?

Arbetet bakom Olotillo-majsen är unikt. På lantbrukargårdar i Oaxaca handplockas varje majskorn för att högsta möjliga kvalitét skall hittas. Faktorer som smak, kornstorlek, enhetlighet och lyster avgör vilka kärnor som plockas ut. Arbetet involverar ofta hela familjer på gårdarna och pågår i veckor. När majsen sedan odlas låter man den växa i en så kallad Milpa-odling, ett odlingssätt där man låter pumpor, bönor och majs växa tillsammans för att hjälpa och gynna varandra. När majsen sedan skördas efter hårt och noggrant arbete är den av absolut finaste kvalité.

Och nu gör ni alltså era tortillas på denna unika majsen?

Ja precis, det är något vi är väldigt stolta och glada för att få möjligheten att göra. Tidigare har Olotillo-majsen inte nått utanför de små lantbrukarsamhällena. Den bristande infrastrukturen till och från områdena är en av anledningarna, stordriftsfördelen en annan. Man tjänar helt enkelt mer pengar på att låta stora företag producera billig majs i stora volymer. Men tack vare en gemensam instats mellan grupper som Mexikos nationella skogsbruk, jordbruk och boskapsinstitut tillsammans med vår fantastiska majsleverantör och såklart de extraordinära jordbrukarna så är det första gången i historien som denna majssorten, odlad på ett helt unikt sätt, nu blir tillgänglig utanför de små lantbrukarsamhällena. Det innebär inte bara en stor möjlighet för unik kvalitétsmajs att nå den internationella marknaden, det är också en potentiell ekonomisk katalysator för de små lantbrukarna själva. Oaxaca är en av de fattigaste provinserna i Mexiko där många människor lever långt under den internationella fattigdomsgränsen. Genom att köpa denna premiumprodukt kan vi bidra till att skapa oanade marknadsmöjligheter för småbrukare och hjälpa till att styrka det lokala samhället.

 

Om man är här för första gången, vad rekommenderar ni att man testar?

Vill man testa lite av varje så är det Tres Amigos, våran tacomix vi rekommenderar. Då får man prova de tre tacos vi kör för veckan. Vi försöker hitta nya smaker att erbjuda våra kunder, så två till fyra gånger i månaden kommer någon ny spännande smak. För oss är det viktigt att alla skall ha möjligheten att äta hos oss. Därför är ekologisk mat, glutenfria, vegetariska och veganska rätter prio på våran meny.

Slutligen, hur många tacos käkar ni på en vecka?

Haha. Vi äter faktiskt mest sallad. Men eftersom tacos är väldigt gott så snittar vi nog en tacos om dagen.